Fisketävlingar i Sverige

Lite allmänt om hemsidan

Hej och varmt välkomna till den här hemsidan som tar upp olika fisketävlingar i Sverige. Här får du veta det mesta om vilka tävlingar som finns, vart du ska vända dig om du vill tävla, om olika regler och kostnader. Du får veta vilka tävlingar som är på gång under året.

Fisketävlingar

Här hemma i Sverige finns det många olika sorters fisketävlingar. Precis som alla duktiga personer som tävlar i olika sporter, vill även fiskare tävla mot varandra, och givetvis helst vinna. När det gäller fisketävlingar är det Sveriges Sportfiske- och Fiskvårdsförbund som arrangerar många tävlingar, som svenska mästerskap och landslagstävlingar. När det gäller andra stortävlingar i fiske och SM är det olika distrikt och klubbar som har hand om detta.

Olika grenar inom fisketävlingar

  • Internationellt mete: här får man inte ha sina fiskespön uppackade, innan startsignalen hörs.
  • Trolling: är när du åker båt och har ett eller flera drag som hänger från båten.
  • Mormyska: är ett sorts pimpelfiske där speciella krokar används, även kallas dragkrokar.
  • Flugfiske, säger sig självt att man har en fiskefluga som bete, och de flesta fisksorter kan fiskas med ett flugspö, här gäller det också att kasta på rätt sätt.
  • Havsfiske, här fiskar du i havet och då är det stora havsfiskar som haj och svärdfisk det gäller. Du använder dig av olika spön som har kullagerrullar som sitter fast i öglorna i fiskespöet.
  • Pimpel: denna fisketävling görs på vintern när isen ligger hård, du har ett pimpelspö och det håller du med en hand, sedan drar du handen upp och ner och hoppas på att abborrar eller röding fastnar på kroken.

Internationella fisketävlingar

Här på hemsidan finns en hel del att läsa om internationella tävlingar som anordnas i Sverige. Det är alltid spännande att tävla mot fiskare i andra länder, men då gäller lite andra regler. Givetvis finns det också tävlingar utomlands där duktiga svenska fiskare deltar i. Även landslag i fiske finns, och då är det antingen längden på fisken som avgör, eller att fisken vägs med en måttstock. Det finns också andra internationella tävlingar där landslag tävlar mot varandra, då går tävlingarna under mer ordnade former och de länder som deltar måste anmäla vilka fiskare som ska vara med i förväg. När det gäller internationella tävlingar är det också ett sätt för att försöka få ungdomar att börja med fiskesport. Det satsas en hel del på ungdomsverksamheten, och har du fyllt tretton år kan du få tävla i cirka tjugo länder. Detta ska förhoppningsvis leda till fler fisketävlingar i landslag, och fler deltagare i framtiden i de internationella tävlingarna som finns. På hemsidan kan du läsa vilka förbund du kan anmäla dig till när du fyllt tretton år, och se om det finns något förbund i närheten av där du bor.

Fisketävling i Pilgrimstad

En uppskattad fisketävling är den som varje år arrangeras i Pilgrimstad. Tävlingen som kallas för Pilis-nappet är numera en tradition, både för turister och de som bor där. Här spelar det ingen roll vilka fiskar du får upp, utan den som fått flest vinner.