Fisketips och tricks

Oavsett vilken typ av fiske som ska avnjutas av så kan det vara bra att tänka på några saker för att göra dagen bättre och roligare. Nedan har vi listat några tips och tricks för en så bra fiskedag som möjligt. Det innefattar bland annat vilken typ av utrustning som är viktig att ha med sig och vad som kan vara bra att packa ned i fiskeväskan.

Rätt utrustning

Det som kan avgöra fiskelyckan kan vara vilken typ utav utrustning som behövs. Ett tips är att kolla upp innan vilket vatten som ska besökas och fiskarna som finns där. Därefter kan man avgöra vilken typ utav utrustning som passar bäst. Det finns anpassade drag till olika typer utav fiskar, kolla gärna upp innan vilka drag som passar till drömfisken. Annan utrustning som alltid är bra att ha med sig i båten eller på land är bland annat en hov, en hink och en kniv. Tänk på att även ta med ett klädombyte ifall olyckan skulle vara framme, samt ett par gummistövlar ifall man skulle behöva gå ned i vattnet.

Glöm inte fiskekortet

Fiskekort behövs nästan alltid för att fiska i Sverige och det är viktigt att inte glömma kortet hemma. Fiskekort finns för att skydda fiskebeståndet och för ett kontrollerat fiske. Dessutom kan man få böter ifall en kontrollant kommer och man inte har kortet med sig.

Hitta rätt bete

Att ha med sig rätt bete är viktigt vid all typ utav fiske. Det kan vara bra att gå igenom draglådan en extra gång och se till så att de viktigaste dragen kommer med i väskan, speciellt ifall det är special-drag som måste med. Vid flugfiske så kan det vara bra att ha med sig extra “flugor” då dessa har lätt för att fastna och det är tråkigt att få slut på bete mitt under fisketuren. Oavsett ifall metning står på schemat eller inte så är det alltid bra att ha med sig en burk med mask. Vid vilopauser eller vid slutet av dagen kan det vara skönt att varva ned lite med stillsamt metande för en aborre eller två.

Matsäck

Ibland kan fiskelyckan vara långsam och grillen stå tom när det är lunchdags. Därför är det alltid bra att packa ned lite matsäck i ryggsäcken inför fisketuren. Det är alltid uppskattat att ta med sig en termos med varmt kaffe eller te, speciellt när det är kyligt ute. Detta hjälper även till med energin som annars kan sjunka under dagen. Ett tips på matsäck är smörgåsar med valfritt pålägg, till exempel äggmackor är mättande och goda att äta kalla. En frukt eller två är alltid gott som mellanmål, för det är aldrig roligt att fiska på tom mage.

I fiskeväskan

Övriga saker som kan vara bra att ha med sig i fiskeväskan är ett förstahjälpen-kit med plåster och bandage ifall olyckan skulle vara framme. Det är även bra att ha med sig en sjökarta, en kompass, rep samt ett par extra strumpor ifall det blir kallt. Glöm inte telefonen, den behöver inte vara på, men kan vara bra för att ringa på hjälp ifall något skulle hända.