Vad roligt att du är intresserad av att börja fiska!
Det är en härlig fritidsaktivitet som man kan göra tillsammans med någon varför inte med hela familjen eller kompisgänget. Fiske är en stor och populär sport och fritidssyssla i Sverige, med omkring två miljoner utövare som fiskar någon gång varje år. Det är allt från mete till havsfiske, vinterfiske, flugfiske, spinnfiske med mera.
Lika mycket variation som det kan finnas i typen av fiske, lika mycket variation kan det finnas i fiskeutrustningen. Därför vill vi ge dig som är nybörjare några värdefulla tips inför köp av den första utrustningen.
Utrustning
Nu när du ska börja med fiske är det viktigt att du hittar en utrustning som passar dina önskemål, behov och din nivå. Det krävs kanske lite avvägning mellan pris och kvalitet, men tar du hjälp av personalen som säljer fiskeutrustning varje dag kommer det att gå bra.
Själva fiskespöt och rullen är de mest grundläggande delarna av din utrustning. Därför bör du skaffa dessa först. För nybörjare kan en så kallad haspelrulle vara bra att börja med, eftersom den hjälper till att hålla draget i vattnet och därmed ökar den dina chanser att få napp. Med en haspelrulle kan du också variera vikten på betena. Storleken på rullen bör vara omkring 2500 cm, men det bästa är att fråga personalen i butiken. Du kan också fråga om du bör ha en frambromsad eller bakbromsad haspelrulle, även om det är något som du får testa själv.
Fiskespöt bör vara omkring 9-11 fot och det bör vara ett spö du kan kasta relativt långt med. Det ska helst inte ha ett kvastskaft eller vara för hårt, för då förlorar du mycket av känslan när du kastar.
Nästa steg är fiskelinan. För nybörjare brukar man rekommendera en så kallad flätlina. Den typen av lina är helt stum, så till denna bör du inte välja ett spö som är för tufft. Det absolut viktigaste att tänka på är att knuten ska vara riktigt bra, för är den dålig spelar det ingen som helst roll vilken lina du väljer.
Nu är det dags att välja drag och krok. I början kanske man inte känner till så mycket om dess olika egenskaper, och man har inte heller hunnit prova på så att man vet vilka man föredrar. Efterhand som du blir en mer erfaren fiskare, kommer förmodligen intresset för olika typer av drag och annan utrustning växa. Då kommer du förhoppningsvis också märka att det kan vara roligt att experimentera lite, men till en början räcker det gott med ett par stycken som man kan byta mellan och vänja sig vid. Det finns också de som gjuter egna drag, mest kanske för skoj skull, men också för att få dem exakt som man vill ha dem. När det gäller val av krok bör du välja en krok som har någon form av så kallad huggpunkt. Det är bra om de är fjäderklädda och glittriga. Du kan också sätta en färgglad pärla mellan kroken och draget, dels för att skydda knuten och dels för att få en naturlig huggpunkt.