Sportfiske

Säkerhet vid fiske

Ungefär 2 miljoner människor ger sig någon gång ut och fiskar varje år, och varje år sker ett antal olyckor. Kanske hade några kunnat undvikas om personerna hade varit bättre förberedda och utrustade, med t.e.x. förstaförbandslåda, rätt utrustning, sol- alt. skyddsglasögon, extrakläder mm.

Det är extra viktigt med säkerheten när du ska ge dig ut och fiska. Titta alltid på väderprognosen och lyssna på sjörapporten. Särskilt viktigt är det att ha koll på vindstyrka, vindriktning samt utomhus- och vattentemperatur. Då blir det enklare att anpassa både klädsel och fiske efter förutsättningarna. Och kom ihåg att vädret kan svänga snabbt.

–Vinterfiske–

Om du är vinterfiskare ska du aldrig ge dig ut på okänd is, och du ska alltid själv kontrollera isen även om andra fiskare redan är ute på isen. Oftast är isen okej på morgonen och förmiddagen om natten har varit kall, men kan däremot bli farlig att vistas på senare på dagen, särskilt om solen har legat på eller om det har regnat mycket under dagen. Kontrollera isen med ispik och avbryt om/när isen börjar kännas mjuk.

En bra måttstock är att isen bör vara minst 1 decimeter tjock, och ta alltid med dig en livlina, reservkläder, mobiltelefon (i vattensäkert fodral) och – kanske viktigast av allt – ett par isdubbar. Både isdubbarna och livlinan ska hänga på ett sätt som gör att de är lätta att komma åt om olyckan är framme (exempelvis utanpå jackan). Ska du förflytta dig på isen bör du provborra, eftersom tjockleken på isen kan variera kraftigt och snabbt förändras beroende på väder, vind och undervattensströmmar. Det kan också vara bra att fiska tillsammans med någon eftersom man då ökar säkerheten ytterligare.

–Fiske från båt–

Självklart ska man alltid kontrollera att båten är sjösäker innan man ger sig ut på vattnet. Bra saker att kolla är till exempel att båten är helt tät och att det finns åtminstone ett öskar med ombord. Skulle båten sakta men säkert börja ligga lågt i vattnet ska du genast avbryta fisket och ta dig in till land, för då har du med all sannolikhet en läcka någonstans.

Om du ska ut på stort och öppet vatten är det väldigt viktigt med en stark motor som dessutom har nog med bränsle. Det är också bra om du kan ta med en reservmotor, om huvudmotorn skulle skära eller på annat sätt gå sönder. Kontrollera även el, batteri och länspumpar och se till att ta med nödraketer och/eller handbloss som används för att visa att man är i nöd.

Inte heller på båt bör du fiska ensam, du ska ha en väl fungerande och godkänd flytväst (alt. flytoverall eller liknande) och möjlighet att kunna larma sjöräddningen om något skulle gå fel. Så kallade flytoveraller ökar dina chanser att överleva om du skulle hamna i vattnet, eftersom de även har en värmande funktion. En mössa, ett par rejäla stövlar och slittåliga handskar kan också göra stor skillnad. I flytplagget ska du kunna förvara din mobiltelefon i någon form av vattentätt fodral.