Tips inför fisketuren

• Kolla vädret – Det sägs ju att det nappar bäst vid lätt duggregn, men om det stämmer ska nog lämnas osagt. Fiskelyckan kan vara lika god när det är mulet och lagom varmt i luften (runt 18 garder). Kanske beror det på att många drag är glansiga och glittrar, och därmed syns bättre om det inte är full sol eller ösregnar.

• Försök att inte köra fast – Även de lärde kan ha fel, så testa dig fram och försök att tänka utanför boxen. Det är lätt att köra på säkra kort, och att alltid använda favoritdragen istället för att prova drag som går olika djupt och som har andra egenskaper än de du är van vid.

• Gäddan lurar i vassen – eller? Det kan vara en skröna, eller så kan det vara sant. Gäddan håller sig gärna på grunt vatten, men mitt på sommaren kan absolut simma ut till mitten av en sjö och då kanske man bör använda något större wobblers (cirka 15-20 cm) eftersom de ger större effekt.

• Kastfiske är för monotont – En sanning med modifikation om du frågar mig. Visst, man kastar ut, vevar in och kastar. Vevar in och kastar ut… Men det kan ändå bli en rolig fisketur för den som vågar testa nya tekniker och kanske lite ny utrustning. Det kan också kännas lättare om man inte använder alltför tunga drag, speciellt som spöt lätt går sönder om man använder ett drag som inte är anpassat för just det fiskespöt.

• Jag tappar både drag och fisk – Då använder du kanske inte så kallad vajertafs? Det bör du göra, för du vill inte tappa både drag och fisk för att du har låtit bli. När det gäller exempelvis gäddor så hugger de oftast sitt byte lite snett ovanifrån, och då är det lätt hänt att de hugger av linan. Det kommer inte att hända lika lätt om du investerar i en vajertafs.

• Kolla linan – Var noga med att kontrollera att fiskelinan inte har småknopar. Det ska finnas en enda knop på din lina, och det fiskarknopen som hjälper till att hålla fast linan och tafsen.

• Skeddrag – Ett så kallat skeddrag roterar ofta ganska långsamt, vilket gör det behagligt och gynnsamt att använda vid fiske. Det finns skeddrag som väger upp till 45 gram, men ju större det är desto mer ökar risken för bottennapp. Det beror såklart också på vattendjupet, men kolla hur tungt draget är innan du köper det. Spinnarens så kallade sked ska rotera i takt med hastigheten på linan, och därför kan det vara bra att justera hastigheten då och då om man inte får napp på länge. Ett skeddrag är ett bra drag att börja med om man är nybörjare.

• Slöa fiskar – Om det är riktigt varmt i vattnet kan det behövas mer rörelse för att locka till sig fiskarna. I det läget kan en snabbt roterande spinnare i kombination med en snabbt vibrerande wobbler komma väl till pass. Håll skeden i ständig rörelse, så att du inte får bottennapp eller fastnar någonstans.

God fiskelycka!