Att det finns en mängd olika fiskarter i våra svenska vatten vet de flesta, det är allt från gädda, öring, torsk, makrill och sej, beroende på om man fiskar i söt- eller saltvatten, i bäckar eller forsar. På bland annat västkusten i trakterna av Öresund går det turbåtar som arrangerar fisketurer, vilket ju är toppen för dem som inte har tillgång till egen eller lånad båt.
Havsfiske från båt
I de flesta fall bedrivs havsfiske från en båt och som regel fiskar man genom mete med olika typer av agn. Numera är det vanligt att leta efter fisk med hjälp av en GPS, som känner av platser där det finns extra mycket fisk. Det går även bra att ankra, det vill säga kasta ankare och låta båten driva runt på ett och samma ställe, men vanligast är att hålla motorn igång på lågt varvtal för att kunna hålla ungefär samma position under en längre tid. Om båten driver för mycket åt det ena eller det andra hållet driver man bort från platsen för fort och fisken kan då hinna simma iväg.
Rätt utrustning
Ett fiskespö lämpat för havsfiske brukar generellt vara runt 6-7,5 fot långt. Man brukar fiska på cirka 20-50 meters djup, i vissa fall på mer än 100 meters djup. Därför krävs det utrustning som klarar en hel del påfrestningar, från bland annat tyngder som kan väga upp till 150-200 gram. Vid grunt havsfiske behöver man därmed lättare utrustning. Ett fiskespö som väger upp till 20 lbs klarar det mesta, men vill man ägna sig åt exempelvis vrakfiske kan det bli nödvändigt att gå upp till 30 lbs. För dem som fiskar på riktigt djupt vatten kan ett så kallat spöbälte hjälpa till att avlasta ryggen, då denna typ av fiske kan bli riktigt tungt och krävande.
När det gäller rullar kan man välja att använda haspel- eller multirullar, där den senare sorten är vanligast. Multirullarna rymmer nämligen mycket lina och är generellt utrustade med en kraftfull broms. Numera används nästan alltid så kallad flätlina som huvudlina vid havsfiske, som tack vare såväl dragstyrka som stumhet kan fiska med tunn lina och på stora djup. Till tackel använder man dock oftast nylonlina, då denna typ av lina är mer slitstark än flätlinan.
Beten och krokar
I de flesta fall är naturligt bete att föredra, exempelvis räkor som fungerar som agn till det mesta. Tänk på att inte ha för stora bitar på kroken, då flertalet fiskarter har liten mun. Ta av räkans huvud samt det yttersta på stjärten, och dela seden räkan i 2-3 delar. Även långsmala strimlor av sill, makrill och sej går bra att använda som agn, särskilt om man vill fånga vitling och plattfisk. Musslor, bläckfisk, sandmask, krabba och sniglar funkar också utmärkt som lockbete. Tänk på att inte dölja krokspetsen inuti agnet eftersom det minskar chanserna att få fisk rejält. Fisken hugger oavsett den ser krokspetsen eller inte!
Vad gäller havsfiskekrokar så finns det en mängd olika modeller och storlekar. Du bör välja krok efter agn och den fiskart du önskar fånga.